Szatkuję czerwoną kapustę i łączę ją z 2 składnikami. Tak robię pyszny dodatek do obiadu

Dodano:
Szatkowanie czerwonej kapusty Źródło: Shutterstock / Pixel-Shot
Surówka czy jarzynka do obiadu, to najzdrowszy element całego dania. Można je przygotować na wiele sposobów, ale ten dodatek zachwyca mnie smakiem od lat. Moja rodzina też go uwielbia, dlatego jesienią często kupuję czerwoną kapustę.

Surówkę czy jarzynkę do obiadu zwykle robimy z sezonowych, a więc najłatwiej dostępnych warzyw. I bardzo dobrze, bo nie tylko są wtedy najtańsze, ale też najbardziej wartościowe. Jesienią możemy sięgnąć po warzywa korzeniowe, a także po por, kapustę białą i czerwoną. Ta ostatnia nie jest tak popularna na naszych stołach, jak pozostałe warzywa, ale potrafi zachwycić smakiem. Doskonale wiedzą o tym nie tylko Ślązacy.

Biała czy czerwona – która kapusta jest zdrowsza?

Kapusta to warzywo tanie, smaczne i zdrowe. Nie jest zbyt kaloryczne, za to zawiera dużo błonnika, witamin i siarki. Ta ostatnia powoduje, że w czasie gotowania kapusta wydziela charakterystyczny zapach, ale siarka działateż oczyszczająco na organizm, a także wzmacnia włosy i paznokcie.

Jeśli jednak zastanawiacie się, która kapusta jest zdrowsza, to już wyjaśniam. Otóż w przyrodzie tak jest, że za kolorem warzyw idzie w parze nie tylko atrakcyjny wygląd, ale też obecność cennych składników. Tak też jest z czerwoną kapustą, która jest niezwykle bogata w antocyjany, czyli barwniki, które należą do silnych przeciwutleniaczy. Ograniczają one niekorzystny wpływ wolnych rodników na nasz organizm, chronią przed chorobami serca i opóźniają procesy starzeniowe. Czerwona kapusta w porównaniu z białą, zawiera też więcej witamin A i C, a także siarki.

Jak zrobić modrą kapustę?

Modra kapusta to popularne na Śląsku określenie czerwonej kapusty głowiastej, z której robi się pyszny dodatek do obiadu o tej samej nazwie. By przygotować modrą kapustę, główkę czerwonej kapusty należy poszatkować, a potem obgotować i przesmażyć z cebulą i boczkiem. Oczywiście niezbędne są też przyprawy i odrobina masła.

Przepis: Modra kapusta

Jarzynka z czerwonej kapusty, boczku i cebuli

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
śląska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
200 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 główki czerwonej kapusty
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 listki laurowe
  • 1 cebula
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Obgotowywanie kapustyKapustę oczyść, drobno poszatkuj. Wrzuć na osolony wrzątek z dodatkiem kminku i listków laurowych. Gotuj całość 5-7 minut na niedużym ogniu. Po tym czasie kapustę odcedź, osącz.
  2. Podsmażanie składnikówBoczek i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni z masłem. Dodaj obgotowaną kapustę i całość chwilę przesmaż. Kapustę dopraw do smaku octem, solą i pieprzem.

Inny pomysł na czerwoną kapustę

Czerwoną kapustę można też przyrządzić nieco inaczej. Jeśli chodzi o obgotowane warzywo, to po wystudzeniu warto je doprawić czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem i połączyć z oliwą z oliwek. Na podobnej zasadzie można też przygotować surówkę z czerwonej kapusty. Kapustę wystarczy tylko drobno poszatkować lub zetrzeć na dużych oczkach, a potem połączyć z powyższymi składnikami.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...