Szatkuję czerwoną kapustę i łączę ją z 2 składnikami. Tak robię pyszny dodatek do obiadu
Surówkę czy jarzynkę do obiadu zwykle robimy z sezonowych, a więc najłatwiej dostępnych warzyw. I bardzo dobrze, bo nie tylko są wtedy najtańsze, ale też najbardziej wartościowe. Jesienią możemy sięgnąć po warzywa korzeniowe, a także po por, kapustę białą i czerwoną. Ta ostatnia nie jest tak popularna na naszych stołach, jak pozostałe warzywa, ale potrafi zachwycić smakiem. Doskonale wiedzą o tym nie tylko Ślązacy.
Biała czy czerwona – która kapusta jest zdrowsza?
Kapusta to warzywo tanie, smaczne i zdrowe. Nie jest zbyt kaloryczne, za to zawiera dużo błonnika, witamin i siarki. Ta ostatnia powoduje, że w czasie gotowania kapusta wydziela charakterystyczny zapach, ale siarka działateż oczyszczająco na organizm, a także wzmacnia włosy i paznokcie.
Jeśli jednak zastanawiacie się, która kapusta jest zdrowsza, to już wyjaśniam. Otóż w przyrodzie tak jest, że za kolorem warzyw idzie w parze nie tylko atrakcyjny wygląd, ale też obecność cennych składników. Tak też jest z czerwoną kapustą, która jest niezwykle bogata w antocyjany, czyli barwniki, które należą do silnych przeciwutleniaczy. Ograniczają one niekorzystny wpływ wolnych rodników na nasz organizm, chronią przed chorobami serca i opóźniają procesy starzeniowe. Czerwona kapusta w porównaniu z białą, zawiera też więcej witamin A i C, a także siarki.
Jak zrobić modrą kapustę?
Modra kapusta to popularne na Śląsku określenie czerwonej kapusty głowiastej, z której robi się pyszny dodatek do obiadu o tej samej nazwie. By przygotować modrą kapustę, główkę czerwonej kapusty należy poszatkować, a potem obgotować i przesmażyć z cebulą i boczkiem. Oczywiście niezbędne są też przyprawy i odrobina masła.
Przepis: Modra kapusta
Jarzynka z czerwonej kapusty, boczku i cebuli
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- śląska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 200 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2 listki laurowe
- 1 cebula
- 4 plastry wędzonego boczku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka octu winnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Obgotowywanie kapustyKapustę oczyść, drobno poszatkuj. Wrzuć na osolony wrzątek z dodatkiem kminku i listków laurowych. Gotuj całość 5-7 minut na niedużym ogniu. Po tym czasie kapustę odcedź, osącz.
- Podsmażanie składnikówBoczek i cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na patelni z masłem. Dodaj obgotowaną kapustę i całość chwilę przesmaż. Kapustę dopraw do smaku octem, solą i pieprzem.
Inny pomysł na czerwoną kapustę
Czerwoną kapustę można też przyrządzić nieco inaczej. Jeśli chodzi o obgotowane warzywo, to po wystudzeniu warto je doprawić czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem i połączyć z oliwą z oliwek. Na podobnej zasadzie można też przygotować surówkę z czerwonej kapusty. Kapustę wystarczy tylko drobno poszatkować lub zetrzeć na dużych oczkach, a potem połączyć z powyższymi składnikami.